NHB logotype
Vinnare av årets hållbarhetsinsats: 2020

Sopköket

Sopköket
Motivering

Årets Hållbarhetsinsats utgörs av en verksamhet som i allra högsta grad ligger rätt i tiden. Med en helhetssyn på hållbarhet och tydlig ambition att gå före och förändra branschen har de redan gjort skillnad. Inspirerad av Indien skapade grundaren ett skalbart koncept med mål att hitta en hållbar lösning på en av världens större utmaningar, lokalt och globalt. Vi kan inte fortsätta att slänga upp mot hälften av alla mat vi producerar och därför är Filip och hans medarbetare och volontärer en så viktig inspiration för omställningen till hållbar matanvändning i ett modernt samhälle.

 

– ”Stort grattis Sopköket, ni är värdiga vinnare!” meddelade Nätverket för Hållbar Besöksnärings ordförande Kristin Lundén under dagens annonsering av vinnaren.

 

Filip Lundin, grundare och VD på Sopköket, ser utmärkelsen som en bekräftelse på att företaget gör skillnad genom sitt fokus att minska matsvinnet och att skapa jobbtillfällen för personer som hamnat utanför den ordinarie arbetsmarknaden.

 

– ”Sopköket tar totalgrepp om resursslöseriet”, berättar Filip Lundin. ”Sedan 2015 har vi minskat matsvinnet med 30 ton och skänkt 18 000 måltider till behövande. Vi driver catering, restaurang och snart även e-handel med verksamhet i Söderhallarna i Stockholm. De råvaror vi räddar är fullt ätbara och skulle annars ha slängts som matsvinn helt i onödan. Vi skapar jobbtillfällen och tänker cirkulärt kring lokal, elbil, uniformer mm.”

 

– ”I sviterna av Corona”, fortsätter Filip, ”har vi skänkt fler måltider, hållt föreläsningar, skapat större samarbeten och slagit rekord i minskat matsvinn. Vi lanserar inom kort fryst färdigmat på räddade råvaror tillbaka till samarbetande ICA butik och vår framtida e-handel.”

 

Övriga finalister:

 

Botildenborg Social Gastronomy i Rosengård, Malmö är en unik mötesplats där hållbarhet, människor, odling och mat står i fokus. ”Cook-along” ett antal arbetsmarknadsprojekt, barn- och ungdomsverksamhet samt Malmös största urbana odling kombineras med konferens- och mötesverksamhet.

 

eco sightseeing – 100% Eldrift – Noll Utsläpp är ett ungt rederi med hemmahamn i Stockholm erbjuder liveguidade sightseeingturer och privata charterturer som är 100 % utsläppsfria. Ledorden är hållbarhet och värdskap – en insats för miljön i kombination med passion för service.

 

Juryn för årets hållbarhetsinsats 2020:

Michael Persson Gripkow, Chief Brand and Strategic Marketing Officer, Visit Sweden
Josefine Mill, Head of Sustainability / KAM, Eventyr
Carin Broryd, Hållbarhetschef, Parks & Resorts
Annie Månsson, Hållbarhetskonsult, U&WE
Jan Peter Bergkvist, Hållbarhetsrådgivare, SleepWell, Juryns ordförande

 

Stort tack till juryn för sin insats att utse finalister och vinnare!