NHB logotype

Förlängd forskarlunch om mat, kulturarv och hållbarhet

Den 15 maj bjöd vi tillsammans med Centrum för turism vid Handelshögskolan och Göteborgs universitet in till forskarseminarium på temat mat, kulturarv och hållbarhet.

Jenny Högström Berntson, koordinator för Kulturarvsakademin och projektledare för nätverket #matarv, Göteborgs universitet tog oss med till Kukkola, en liten by vid Torneälven, känd för sikfiske och håvfisketraditioner.

Eva Jilkén och Anna Hegethorn berättade om måltidsturism och skyddade EU-beteckningar, och förtydligade skillnaden mellan skyddad ursprungsbeteckning och skyddad geografisk beteckning.

Se inspelningen från seminariet.

Branschupprop för en mer hållbar besöksnäring

”Tillsammans med verksamma inom svensk turism och besöksnäring vill vi – Nätverket för hållbar besöksnäring – fortsätta att stärka Sverige och inte bara upprätthålla vår ledarposition i världen utan också inspirera andra och visa vägen till en mer global omställning och vara med och forma morgondagens turism”.

Läs hela uppropet som kom till efter BarCamp 2023. 

Forskarlunch om innovation i turism och besöksnäring

Den 13 december arrangerade vi tillsammans med Centrum för turism vid Göteborgs universitet en forskarlunch om innovation och turism i besöksnäring. Flera olika aktörer delade med sig av erfarenheter, utmaningar och inspiration.
Se inspelningen från seminariet.

Visit Värmland berättade om innovationsarenor som de skapat i ett projekt för att ge företag metoder, verktyg och idéer.
Här kan du till exempel se en film om Railbox Hagfors järnvägsmuseum.

Läs mer om Centrum för turism.

Nätverksfika om återvinningsbara muggar och algbollar under Göteborgsvarvet

Den 10 oktober 2023 bjöd vi in till nätverksfika där Linn Färjhage, hållbarhetskonsult, Göteborgsvarvet, berättade om två pilotprojekt de testade under ”Varvetveckan” för att jobba mot målet engångsfria evenemang.
Se inspelningen från seminariet.

Nätverksfika om klimatsmarta lösningar för livsmedel under event 29 september 2023

Den 29 september bjöd vi in till nätverksfika med Maria Nehmet O’neill från forskningsinstitutet RISE. Hon berättade om hur RISE ger stöd åt restaurang och besöksnäring, några insikter kring just maten och dryckens del i att klimatsäkra evenemang och lite kring de möjligheter och utmaningar som identifierats inom det pågående projektet ”Klimatsmarta lösningar för evenemang”. Här kan du se inspelningen från eventet. Du kan även ladda ner presentationen som innehåller några nyttiga länkar. 

Forskarlunch om AI och digitalisering i besöksnäringen 7 juni 2023

Den 7 juni bjöd Centrum för turism vid Göteborgs universitet in till en forskarlunch om AI och digitalisering i besöksnäringen tillsammans med Nätverket Hållbar Besöksnäring. Flera olika aktörer i branschen delade med sig av exempel. Här kan du ta del av innehållet i en sammanfattande presentation.

Nätverksfika med tema måltidsturism 16 mars 2023

Den 16 mars bjöd vi tillsammans med måltidsturismstrategerna Anna Hegethorn och Eva Jilkén in till nätverksfika om måltidsturism. Vi gästades av Jens Heed, projektledare måltidsturism Visit Stockholm, Sandra Sälleteg, grundare Trakt Forest hotell och Bianca Brandon-Cox, temaspecialist inom måltidsturism. Här kan du se en inspelning från deras presentationer och en inspelning med redovisning av gruppdiskussioner:

Inspelning – del 1 – presentationer

Inspelning – del 1 – diskussioner

 

Digitalt inspirationsevent om omställningen 1 februari 2023

Den 1 februari 2023 bjöd vi in till ett event med tema omställning där olika medlemsorganisationer delade med sig av inspiration och exempel inom hållbarhet. Här kan du se de inspelade föreläsningarna:

Inledning

Så ser forskningen på klimat och turism – Göteborgs universitet

Så jobbar Fotografiska med hållbarhet 

Hållbara möten – PS Occasion 

Hur kommer framtidens professionella möten se ut? – Publicis Sapient

Så kan du hållbarhetsdiplomera ditt event med hjälp av SUSA

Hållbarhetsanpassa ditt event med hjälp av Greentime

 

Nätverksfika 24 november 2022

Den 24 november 2022 bjöd vi in till nätverksfika med tema hållbart ledarskap. Vi fick lyssna på Lotta Giesenfeld Boman från Sigtunahöjden Hotel & Conference som delade med sig av sina erfarenheter. Det var en mycket intressant och uppskattad föreläsning med många konkreta tips. Här kan du se en inspelning från Lottas presentation.